Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht.

Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht.

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat vanaf 2026 een hybride- of elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet de standaard wordt. Dit betekent dat als uw cv-installatie vervangen dient te worden u moet overstappen op een duurzaam alternatief. Het kabinet wil hiermee aangeven dat we sneller moeten verduurzamen. Voor woningen die echt niet geschikt zijn voor de installatie van een warmtepomp zal een uitzonderingsmaatregel komen.

Installatie van een hybride of elektrische warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een lucht-water warmtepomp verwarmt uw woning met behulp van energie uit de buitenlucht. Een lucht-water warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en de binnenunit zorgt voor warm CV water geschikt voor het verwarmen van uw huis. Het voordeel van een lucht-water warmtepomp is dat deze zomers ook voor verkoeling kan zorgen.

U kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp combineert een (bestaande) CV ketel met een warmtepomp. Deze samenwerking is de totaaloplossing voor duurzame warmte en een grote constante hoeveelheid tapwater, het hele jaar door, zelfs bij lage buitentemperaturen. Bij een hybride systeem zorgt de CV ketel voor warm tapwater zoals u gewend bent, maar de warmtepomp verwarmt uw huis. De CV ketel neemt dit alleen over als de buitentemperatuur lager is dan ca. -7 graden Celsius. In samenwerking met Daikan heeft Intergas bijvoorbeeld een hele mooie oplossing.

Ook Remeha heeft een hybride warmtepomp, de Elga Ace. Dit hybride systeem heeft de beste prijs - prestatieverhouding in de markt. Met de Opentherm thermostaatsturing wordt de warmtevraag in uw woning optimaal geregeld en produceert de warmtepomp nooit meer warmte dan er nodig is.

De hybride warmtepomp Aurea Hybride add-on van Groupe Atlantic is door de consumentenbond zelfs getest als de meest compacte hybride warmtepomp met de laagste investering en de kortste terugverdientijd. De complete test van de consumentenbond leest u hier.





Subsidie voor warmtepompen

Er zijn subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van uw huis. De ISDE (Investeringssubsidie voor Duurzame Energie) voor een (hybride) warmtepomp is in 2022 zelfs verhoogd van 20% naar 30%. Deze extra overheidssubsidie was al bedoeld om de overstap van een CV ketel naar een warmtepomp aantrekkelijker te maken voor de consument, maar nu heeft de overheid zelfs een datum gehangen aan de verplichte installatie van een warmtepomp. Wilt u weten of in aanmerking komt voor een gemeentelijke subsidie? Kijk dan op de energiesubsidiewijzer. Voor subsidies vanuit de overheid kunt u kijken op Investeringssubsidie duurzame energie.


Heeft u interesse in een warmtepomp en wilt u weten welke warmtepomp voor u het meest geschikt is? Neem dan contact met ons op!

Over de schrijver
Social. Zo kan je mij in één woord omschrijven. Ik tweet, pin, blog, post en deel mijn gedachten en kennis met veel plezier met de wereld! Ik help en verbind daarnaast graag anderen. Creativiteit en content creatie zijn een rode draad in mijn carrière. Sinds april 2021 ben ik werkzaam als Online Marketeer en Social Media Expert bij Switz Adviesbureau.
Reactie plaatsen