Is uw kantoor al klaar voor de energielabelsprong van 2023?
25 april 2022 

Is uw kantoor al klaar voor de energielabelsprong van 2023?

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland verplicht voorzien zijn van een energielabel C. Energielabel C betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Kantoren die hier per 1 januari 2023 niet aan voldoen, mogen niet langer als kantoor gebruikt worden. Deze verplichting staat in het bouwbesluit van 2012.


Welk energielabel heeft uw kantoor?

Controleer goed welk energielabel uw kantoor op dit moment heeft. Heeft uw kantoor momenteel energielabel A, B of C, maakt u zich dan geen zorgen, dit energielabel voldoet. Uiteraard kunt er ook altijd voor kiezen om ook dan nog meer energiebesparende maatregelen te treffen. Heeft u echter een energielabel D of minder, dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Heeft u geen idee welk energielabel uw kantoor nu heeft? Check dit dan op de website van de Rijksoverheid.


Wanneer geldt energielabel C voor kantoren niet?

Er zijn een ook een aantal uitzonderingen voor de energielabelsprong van 2023. In de volgende gevallen hoeft u geen maatregelen te treffen: 

  • Als de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties)
  • Als de gebruiksoppervlakte van de kantoor- en nevenfuncties daarvan in het gebouw
  • Wanneer het gaat om monumenten als bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
  • Als het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
  • Als het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
  • Wanneer er in het kantoorgebouw geen energie wordt gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
  • Als de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.


Kom ik in aanmerking voor een Energie Investerings Aftrek?

Als u energiebesparende maatregelen gaat treffen kunt u in aanmerking komen voor de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers. Deze regeling is een fiscale aftrekregeling die investeringen van ondernemingen in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen stimuleert. Wilt u zeker weten dat uw energie investering hiervoor in aanmerking dan kunt u dit checken op de Milieu- en Energielijst 2022 van de Rijksoverheid. 


Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen?

Met de Investeringsubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen van uw kantoor. Denk hierbij aan zonnepanelen, warmtepompen en kleine windturbines.  Lees alles over de ISDE subsidie en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn op de website van de Rijksoverheid.


Advies nodig over energiebesparende maatregelen?

Wacht niet te lang met het verduurzamen met uw kantoor, want voor u het weet is het zover en bent u te laat. Heeft u advies nodig over energiebesparende maatregelen? Neem dan contact met ons op!

Over de schrijver
Social. Zo kan je mij in één woord omschrijven. Ik tweet, pin, blog, post en deel mijn gedachten en kennis met veel plezier met de wereld! Ik help en verbind daarnaast graag anderen. Creativiteit en content creatie zijn een rode draad in mijn carrière. Sinds april 2021 ben ik werkzaam als Online Marketeer en Social Media Expert bij Switz Adviesbureau.
Reactie plaatsen