De energietransitie van Nederland

Ons klimaat verandert, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De temperatuurgemiddelden stijgen, de neerslaghoeveelheden stijgen en de intensiteit en de hoeveelheid neerslag zijn ook toegenomen. Kijk in ons eigen land bijvoorbeeld naar de overstromingen in Limburg van vorig jaar, maar ook naar de droogte die steeds vaker terugkomt en nu ook weer actueel is. Om verdere opwarming van de aarde te voorkomen is het belangrijk dat wij ons aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, die in 2015 zijn afgesproken, houden. 

Wat is energietransitie?

Energietransitie is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem. In dit nieuwe systeem is fossiele brandstof grotendeels vervangen door duurzame energiebronnen, is er aandacht voor energiebesparing en energieopslag en is de energievoorziening meer decentraal georganiseerd. 

Wat is het doel van het klimaatakkoord?

Het algemene doel van het klimaatakkoord is om wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. De uitstoot van de broeikasgassen moet in 2030 met 49% verminderd zijn en in 2050 zelfs met 95 - 100%. In het klimaatakkoord staan de maatregelen die we de komende jaren moeten nemen om dit doel ook daadwerkelijk te halen. 

Een van de doelen is bijvoorbeeld om in 2050 een CO2 vrije gebouwde omgeving te hebben. Dit betekent dat ruim zeven miljoen huizen en nog eens 1 miljoen gebouwen met duurzame energie verwarmd moeten worden. Een gezond binnenmilieu is daar ook onderdeel van, hierbij kunt u denken aan de luchtkwaliteit binnenshuis, maar ook aan akoestiek, licht, straling etc. 


Duurzaam wonen

Uiteraard kunt u zelf ook alvast maatregelen nemen om uw woning te verduurzamen en zo uw steentje bij te dragen aan de verduurzaming van Nederland. We zien dit nu ook veel gebeuren, zeker nu de energieprijzen alleen maar stijgen. Waar kunt u bij de verduurzaming van uw huis zoal aan denken? Verwarming via een (hybride) warmtepomp, zonnepanelen, accusystemen, laadpalen etc. De duurzaamheidsadviseurs van Switz kunnen u er alles over vertellen.

Duurzaamheidsscan van Switz

Wilt u uw woning of kantoor verduurzamen? Dan kunnen de specialisten van Switz u hier uitstekend bij van dienst zijn. Zij inventariseren uw wensen en informeren u onafhankelijk en eerlijk over de mogelijkheden via een duurzaamheidsscan. Wilt u deze adviezen daarna ook uit laten voeren? Dan kunnen zij u geheel ontzorgen door het hele traject voor u te organiseren en uit handen te nemen, zodat u er verder geen omkijken naar heeft. Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op!



Over de schrijver
Social. Zo kan je mij in één woord omschrijven. Ik tweet, pin, blog, post en deel mijn gedachten en kennis met veel plezier met de wereld! Ik help en verbind daarnaast graag anderen. Creativiteit en content creatie zijn een rode draad in mijn carrière. Sinds april 2021 ben ik werkzaam als Online Marketeer en Social Media Expert bij Switz Adviesbureau.
Reactie plaatsen